p1p1 on R710 showing up as _p1p1_ under SL 6.2?

Adrian Allen AAllen at envysion.com
Wed Jul 18 11:20:09 CDT 2012


Hi, Narendra - 

 

Sorry, I managed to hit send before I was done. 

Commenting out that line does indeed resolve the issue.  I'm guessing
that if more hardware is added later this could present a problem, but
for now nothing should change on this box for at least a year. 

 

Given that this was a fresh install, have you any idea why it might have
done this?  None of the other systems I imaged at the same time behaved
this way. 

 

 

From: linux-poweredge-bounces at dell.com
[mailto:linux-poweredge-bounces at dell.com] On Behalf Of Adrian Allen
Sent: Wednesday, July 18, 2012 9:52 AM
To: Narendra_K at Dell.com; linux-poweredge at lists.us.dell.com
Subject: RE: p1p1 on R710 showing up as _p1p1_ under SL 6.2? 

 

Sure, and thanks for having a look.

 

Here's biosdevname -d: 

 

 

BIOS device: em1

Kernel name: em1

Permanent MAC: 78:2B:CB:39:2C:24

Assigned MAC : 78:2B:CB:39:2C:24

Driver: bnx2

Driver version: 2.1.11

Firmware version: 6.2.12 bc 5.2.3 NCSI 2.0.11

Bus Info: 0000:01:00.0

PCI name      : 0000:01:00.0

PCI Slot      : embedded

SMBIOS Device Type: Ethernet

SMBIOS Instance: 1

SMBIOS Label: Embedded NIC 1

sysfs Index: 1

sysfs Label: Embedded NIC 1

Embedded Index: 1

 

BIOS device: em2

Kernel name: em2

Permanent MAC: 78:2B:CB:39:2C:26

Assigned MAC : 78:2B:CB:39:2C:26

Driver: bnx2

Driver version: 2.1.11

Firmware version: 6.2.12 bc 5.2.3 NCSI 2.0.11

Bus Info: 0000:01:00.1

PCI name      : 0000:01:00.1

PCI Slot      : embedded

SMBIOS Device Type: Ethernet

SMBIOS Instance: 2

SMBIOS Label: Embedded NIC 2

sysfs Index: 2

sysfs Label: Embedded NIC 2

Embedded Index: 2

 

BIOS device: em3

Kernel name: em3

Permanent MAC: 78:2B:CB:39:2C:28

Assigned MAC : 78:2B:CB:39:2C:28

Driver: bnx2

Driver version: 2.1.11

Firmware version: 6.2.12 bc 5.2.3 NCSI 2.0.11

Bus Info: 0000:02:00.0

PCI name      : 0000:02:00.0

PCI Slot      : embedded

SMBIOS Device Type: Ethernet

SMBIOS Instance: 3

SMBIOS Label: Embedded NIC 3

sysfs Index: 3

sysfs Label: Embedded NIC 3

Embedded Index: 3

 

BIOS device: em4

Kernel name: em4

Permanent MAC: 78:2B:CB:39:2C:2A

Assigned MAC : 78:2B:CB:39:2C:2A

Driver: bnx2

Driver version: 2.1.11

Firmware version: 6.2.12 bc 5.2.3 NCSI 2.0.11

Bus Info: 0000:02:00.1

PCI name      : 0000:02:00.1

PCI Slot      : embedded

SMBIOS Device Type: Ethernet

SMBIOS Instance: 4

SMBIOS Label: Embedded NIC 4

sysfs Index: 4

sysfs Label: Embedded NIC 4

Embedded Index: 4

 

BIOS device: p1p1

Kernel name: _p1p1_

Permanent MAC: 00:10:18:7D:2D:20

Assigned MAC : 00:10:18:7D:2D:20

Driver: bnx2

Driver version: 2.1.11

Firmware version: 5.2.7 bc 5.2.2

Bus Info: 0000:05:00.0

PCI name      : 0000:05:00.0

PCI Slot      : 1

SMBIOS Label: PCI1

Index in slot: 1

 

BIOS device: p1p2

Kernel name: p1p2

Permanent MAC: 00:10:18:7D:2D:22

Assigned MAC : 00:10:18:7D:2D:22

Driver: bnx2

Driver version: 2.1.11

Firmware version: 5.2.7 bc 5.2.2

Bus Info: 0000:05:00.1

PCI name      : 0000:05:00.1

PCI Slot      : 1

SMBIOS Label: PCI1

Index in slot: 2

 

 

Here's ip link show: 

 

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN

    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00

2: em1: <BROADCAST,MULTICAST,SLAVE,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq master
bond0 state UP qlen 1000

    link/ether 78:2b:cb:39:2c:24 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

3: em2: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN qlen 1000

    link/ether 78:2b:cb:39:2c:26 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

4: em3: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN qlen 1000

    link/ether 78:2b:cb:39:2c:28 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

5: em4: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN qlen 1000

    link/ether 78:2b:cb:39:2c:2a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

6: _p1p1_: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN qlen
1000

    link/ether 00:10:18:7d:2d:20 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

7: p1p2: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN qlen 1000

    link/ether 00:10:18:7d:2d:22 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

8: bond0: <BROADCAST,MULTICAST,MASTER,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc
noqueue state UP

    link/ether 78:2b:cb:39:2c:24 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

9: br0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state
UNKNOWN

    link/ether 78:2b:cb:39:2c:24 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

 

Here's the ifcfg files, with IP's and the domain name etc removed: 

 

----ifcfg-bond0--------

DEVICE="bond0"

NM_CONTROLLED="no"

BONDING_OPTS="use_carrier=0 miimon=1000 mode=4"

ONPARENT="yes"

BRIDGE="br0"

IPADDR="x.x.x.60"

NETMASK="255.255.255.0"

DNS1="x.x.x.2"

----ifcfg-br0--------

DEVICE="br0"

TYPE="Bridge"

BOOTPROTO="static"

IPADDR="x.x.x.60"

NETMASK="255.255.255.0"

GATEWAY="x.x.x.3"

DNS1="x.x.x.107"

DNS2="x.x.x.108"

DOMAIN="redacted"

NM_CONTROLLED="no"

ONBOOT="yes"

DELAY="0"

----ifcfg-br0:1--------

DEVICE="br0:1"

BOOTPROTO="static"

IPADDR="x.x.x.100"

NETMASK="255.255.255.0"

NM_CONTROLLED="no"

ONBOOT="yes"

 

----ifcfg-em1--------

DEVICE="em1"

HWADDR="78:2b:cb:39:2c:24"

NM_CONTROLLED="no"

ONBOOT="yes"

MASTER="bond0"

SLAVE="yes"

----ifcfg-em2--------

DEVICE="em2"

HWADDR="78:2b:cb:39:2c:26"

IPV6INIT="no"

NM_CONTROLLED="yes"

ONBOOT="no"

----ifcfg-em3--------

DEVICE="em3"

HWADDR="78:2b:cb:39:2c:28"

NM_CONTROLLED="yes"

ONBOOT="no"

----ifcfg-em4--------

DEVICE="em4"

HWADDR="78:2b:cb:39:2c:2a"

NM_CONTROLLED="yes"

ONBOOT="no"

----ifcfg-lo--------

DEVICE=lo

IPADDR=127.0.0.1

NETMASK=255.0.0.0

NETWORK=127.0.0.0

# If you're having problems with gated making 127.0.0.0/8 a martian,

# you can change this to something else (255.255.255.255, for example)

BROADCAST=127.255.255.255

ONBOOT=yes

NAME=loopback

----ifcfg-p1p1--------

DEVICE="p1p1"

HWADDR="00:10:18:7D:2D:20"

NM_CONTROLLED="yes"

ONBOOT="yes"

MASTER="bond0"

SLAVE="yes"

----ifcfg-p1p2--------

DEVICE="p1p2"

HWADDR="00:10:18:7D:2D:22"

NM_CONTROLLED="yes"

ONBOOT="no"

 

 

 

From: linux-poweredge-bounces at dell.com
[mailto:linux-poweredge-bounces at dell.com] On Behalf Of
Narendra_K at Dell.com
Sent: Wednesday, July 18, 2012 1:57 AM
To: Adrian Allen; linux-poweredge at lists.us.dell.com
Subject: RE: p1p1 on R710 showing up as _p1p1_ under SL 6.2? 

 

Hi,

 

Could you please share the output from "biosdevname -d", dmidecode, "ip
link show"  and  /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-* file contents ?

 

Also, when biosdevname is enabled,
'/etc/udev/rules.d/70-persistent-net-rules' file is not generated. 

 

Just curious to know if the interface is still renamed to _p1p1_ if you
comment the following line from /lib/udev/rules.d/60-net.rules and
reboot (ensure the 70-persistent-net-rules is deleted before rebooting)

 

ACTION=="add", SUBSYSTEM=="net", PROGRAM="/lib/udev/rename_device",
RESULT=="?*", ENV{INTERFACE_NAME}="$result"

 

With regards,

Narendra K

 

From: linux-poweredge-bounces-Lists On Behalf Of Adrian Allen
Sent: Wednesday, July 18, 2012 5:44 AM
To: linux-poweredge-Lists
Subject: p1p1 on R710 showing up as _p1p1_ under SL 6.2? 

 

Greetings; 

 

Subject line basically says it all. 

I've tried the biosdevname utility and when I pass it _p1p1_ it responds
with p1p1, so that utility appears to correctly determine the needed
name. 


ip link shows the interface as _p1p1_.  I've tried editing the
/etc/udev/rules.d/70-persistent-net-rules file to correct the name, but
it just gets replaced on boot.  I've read through
/lib/udev/write_net_rules and I don't really see how it would come up
with this interface name based on my understanding of the code (which is
admittedly limited). 

 

Also, side topic: Is there some place where the cumulative mailing list
archives are searchable? I could not locate one. 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.us.dell.com/pipermail/linux-poweredge/attachments/20120718/88738911/attachment-0001.html 


More information about the Linux-PowerEdge mailing list